4.8.10

Léčba lupénky pomocí světelné terapie

Lupénka je chronická zánětlivá kožní choroba, v jejímž průběhu se střídají období klidu a vzplanutí. Projevu je se červenými, ostře ohraničenými ložisky se stříbřitými šupinami. Léze se typicky vyskytují ve vlasech, na loktech, kolenou, zádech a hýždích. Jsou to místa, která jsou na kůži nejvíce mechanicky zatěžována, což je pro vznik lupénky typické (např. po říznutí, škrábnutí, spálení, v jizvě atd.) Stupeň postižení je od 1-2 ložisek přes rozšířenou dermatózu až po dermatózu s artritidou.
Onemocnění vzniká na podkladě urychleného růstu buněk a nedokonalého rohovatění kůže. Normálně se kožní buňka od nejhlubší vrstvy kůže dopracuje ke kožnímu povrchu asi za měsíc, u lupénky jsou to jen 3 až 4 dny.
Lupénka je onemocnění tzv. autoimunitní (imunitní systém napadá buňky vlastního těla). Imunologické i kožní změny souvisejí sgenetickou výbavou člověka. Nedědí se nemoc jako taková, ale sklon k jejímu projevu. Z důvodů dědičnosti a působením faktorů zevního a vnitřního prostředí se tak vlastní bílé krvinky aktivují. Vytvoří se kožní zánět, kožní buňky se zmnoží, rychleji rostou a nedokonale rohovatí.

Propuknutí choroby vyvolávají tzv. spouštěcí faktory. Mezi nejčastější patří stres, psychosociální vlivy, infekce (hlavně dýchacích cest), poranění (fyzikální a chemické vlivy) a některé léky. Dále jsou to vlivy klimatu (zhoršení v období podzim-jaro a zlepšení v létě), životospráva, vnitřní choroby, hormonální vlivy, jiné zánětlivé kožní choroby. Postižený mívá nejen potíže tělesné (svědění, bolestivost, praskání kůže, bolesti kloubů), ale rovněž se mohou objevit poruchy spánku a psychické problémy.

Léčba lupénky
Klasická léčba lupénky příznaky choroby pouze potlačuje nebo zmírňuje. U lehčí a středně těžké lupénky se léčí vnější projevy, a to používáním zvláčňujících a hydratačních krémů nebo koupelových olejů. U těžkých forem lupénky se aplikuje celková léčba ve formě podávání léků, které ovšem mají v menší či větší míře vedlejší účinky, a to i dlouhodobé.

Biolampa a léčba lupénky
Účinnými metodami léčby lupénky jsou fototerapie a balneoterapie. Terapie polarizovaným světlem biolampy Biostimul je jednou z mála možných opravdu účinných alternativ pro zmírnění průběhu onemocnění a jeho celkové zlepšení. Úspěšnost v léčbě lupénky pomocí Biostimulu je dokumentována mnoha pozitivními zkušenostmi uživatelů. Léčebné polarizované světlo biolampy má schopnost cíleného průniku do hlubších struktur tkání, kde specificky působí na molekulární uspořádání buněčných membrán, posiluje buněčný metabolismus a významně tak urychluje regenerační schopnosti a hojivé procesy, snižuje vnímání bolesti a potlačuje zánětlivé pochody.

Terapii doporučujeme rozšířit o používání rašelinového extraktu Balneo Natural se žraločímolejemve formě rašelinové koupele. Vysoká účinnost tohoto koupelového
extraktu byla prokázána celou řadou vynikajících výsledků. Biolampa Biostimul v kombinaci s rašelinovým přípravkem představují účinný nástroj k potlačení projevů lupénky.